Kyrön Tarina
Kyrön Tarina
Kyrön tarina sai alkunsa saunan lauteilta, kuten niin moni muukin hieno suomalainen asia.
Ajatus Kyrö Distillery Companysta sai alkunsa saunan lauteilla, kun viisi ystävystä siemaili amerikkalaista ruisviskiä. Tuntui uskomattomalta, ettei kukaan Suomessa vielä tislannut ruisviskiä vaikka suomalaiset kuluttavat kuusi kertaa enemmän ruista kuin koko muu maailma. Idea omasta ruistislaamosta tuntui vielä saunailtaa seuranneena aamunakin hyvältä. Kyrön tarina sai alkunsa.
Ystävykset etsivät sopivaa tilaa tislaamolle ja matkalla epäviralliseen palaveriin he löysivät tyhjäksi jääneen vanhan meijerin Kyröjoen rannalta. Tyhjäksi jääneen, historiallisen rakennuksen tiloissa oli kehitetty aikanaan myös suomalaisten rakastama Oltermanni-juusto.
Mäskit ensimmäisiin tisleisiin valmistettiin päätislaajaksi ryhtyneen Kallen vanhempien autotallissa. Lähin tislauspannu oli kuitenkin satojen kilometrien päässä. Beer Huntersin panimoravintolan ystävälliset heput lupasivat pannun lainaan. Mäski piti kuitenkin kuljettaa Poriin.
Kirkas neste tuoksui ja maistui pontikalle. Oli mahdotonta sanoa millaista viskiä siitä kypsyisi. Toimitusjohtajan ominaisuudessa Miika Lipiäinen matkasi Lontooseen viskimessuille. Hän salakuljetti repussaan pullon ruisviskitislettä, kaatoi raakatislettä tasting-laseihin miesten vessassa ja maistatti tislettä maailman parhaiden viskitislaamoiden päätislaajilla. Raakatisle sai erinomaista palautetta.
Kyrön matka jatkui. Pannut kuumenivat vanhassa meijerissä ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja cocktaileja tarjoiltiin pop-up baarissa, joka avattiin Helsingin keskustaan. Kyrönmaan Matkailunedistämiskeskuksessa kävi kahdenlaista väkeä: perustajien parhaita ystävia ja naapuruston hämmentyneitä eläkeläisiä.
Kun ensimmäinen viskitisle oli saatu onnistuneesti tynnyreihin kypsymään tajuttiin, että viskien kypsyessä laskut pitäisi maksaa jotenkin. Päätimme tislata giniä. Vuosi tislauslupien saamisen jälkeen Miikan puhelin soi kesken Viroon tehdyn kesälomareissun.
"Emme tiedä mitään teistä tai tislaamostanne, mutta gininne valittiin parhaaksi Gin & Tonic -sarjassa", sanoi naisääni, joka kehotti valmistautumaan uutisen julkaisuun.
Me teimme parhaamme. Tislasimme minkä ehdimme. Ja myimme loppuun kahdessa päivässä uutisen tultua julki.