Kyrön Tarina
Kyrön Tarina
Kyrön tarina, kuten niin moni muukin hieno suomalainen asia, sai alkunsa saunan lauteilta.
Ajatus Kyrö Distillery Companysta sai alkunsa saunan lauteilla, kun viisi ystävystä siemaili amerikkalaista ruisviskiä. Tuntui uskomattomalta, ettei kukaan Suomessa vielä tislannut ruisviskiä vaikka suomalaiset kuluttavat kuusi kertaa enemmän ruista kuin koko muu maailma. Idea omasta ruistislaamosta tuntui vielä saunailtaa seuranneena aamunakin hyvältä. Kyrön tarina sai alkunsa.
Ystävykset etsivät sopivaa tilaa tislaamolle ja matkalla epäviralliseen palaveriin he löysivät tyhjäksi jääneen vanhan meijerin Kyröjoen rannalta. 1900-luvun alussa rakennetun, historiallisen rakennuksen tiloissa oli kehitetty aikanaan myös suomalaisten rakastama Oltermanni-juusto.
Mäskit ensimmäisiin tisleisiin valmistettiin päätislaajaksi ryhtyneen Kallen vanhempien autotallissa. Lähin tislauspannu oli kuitenkin satojen kilometrien päässä. Beer Huntersin panimoravintolan ystävälliset heput lupasivat pannun lainaan. Mäski piti kuitenkin kuljettaa Poriin.
Kirkas neste tuoksui ja maistui pontikalle. Oli mahdotonta sanoa millaista viskiä siitä kypsyisi. Toimitusjohtajan ominaisuudessa Miika Lipiäinen matkasi Lontooseen viskimessuille. Hän salakuljetti repussaan pullon ruisviskitislettä, kaatoi raakatislettä tasting-laseihin miesten vessassa ja maistatti tislettä maailman parhaiden viskitislaamoiden päätislaajilla. Raakatisle sai erinomaista palautetta.
Kyrön matka jatkui. Pannut kuumenivat vanhassa meijerissä ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja cocktaileja tarjoiltiin pop-up baarissa, joka avattiin Helsingin keskustaan. Kyrönmaan Matkailunedistämiskeskuksessa kävi kahdenlaista väkeä: perustajien parhaita ystävia ja naapuruston hämmentyneitä eläkeläisiä.
Kun ensimmäinen viskitisle oli saatu onnistuneesti tynnyreihin kypsymään tajuttiin, että viskien kypsyessä laskut pitäisi maksaa jotenkin. Päätimme tislata giniä. Vuosi tislauslupien saamisen jälkeen Miikan puhelin soi kesken Viroon tehdyn kesälomareissun.
"Emme tiedä mitään teistä tai tislaamostanne, mutta gininne valittiin parhaaksi Gin & Tonic -sarjassa", sanoi naisääni, joka kehotti valmistautumaan uutisen julkaisuun.
Me teimme parhaamme. Tislasimme minkä ehdimme. Ja myimme loppuun kahdessa päivässä uutisen tultua julki.
Alusta pitäen oli selvää, että tislaamosta haluttiin luoda kiinnostava matkailukohde makujen perässä reissaaville ystävillemme. Tislaamolle avautui Kyrönmaan Matkailunedistämiskeskus (myöhemmin sitten ihan vaan Kyrön Vierailukeskus) elokuussa 2014. Vuosittain meillä reissaa makuelämysten, tislaamokierrosten ja tapahtumien perässä jopa 18 000 vierasta.
Tätä hetkeä oli odotettu. Pitkä jono kierteli helsinkiläisen Alkon edustalla, kun ensimmäinen erä kyröläistä viskiä saatiin myyntiin 2017. Rajattujen ennakkoerien jälkeen Kyrö Malt julkaistiin syksyllä 2019 ja jo seuraavana vuonna se voitti kultaa IWSC-kilpailussa.
Uusi viskitislaamo ja tynnyrivarasto valmistuivat ja moninkertaistivat tuotantokapasiteettimme.
Perustimme Saksaan myyntikonttorin ja valtasimme Berliinin Neuköllnin katumainonnalla.
Vuosi 2020 muutti maailmaa muutenkin. Baarien sulkeuduttua käänsimme huomiomme hetkeksi viskistä toisaalle ja valjastimme osaamisemme ja henkilökuntamme tuottamaan käsidesiä. Halusimme tehdä vaikeassa tilanteessa osamme, vastata yhteiskunnan huutavaan tarpeeseen ja olla hyödyksi. Käsidesiä toimitettiin sairaaloihin, palvelutaloihin ja myytiin kuluttajille helsinkiläisellä lippakioskilla.
Suomalaisesta makeanveden turpeesta luonteensa saava Kyrö Peat Smoke viimeisteli neljän viskin perusvalikoimamme, minkä siivittämänä pääsimme avaamaan tukun uusia vientimarkkinoita vuonna 2023.
Lentoyhtiö Finnairin sataa vuotta juhlittiin lentokentällä kypsyneellä erikoisjulkaisulla.
Vuonna 2016 aloitettu Kyröfest myytiin ensimmäistä kertaa loppuun jo ennakkoon. Piskuinen pihajuhlamme oli kasvanut kiinnostavaksi vaihtoehtofestariksi, jonne matkattiin jo ympäri Suomen, fanaattisimmat jopa ulkomailta.
Vuonna 2024 palasimme henkisesti juurillemme. Aloitimme Kyrö Sauna Stories -premium-viskien sarjan, jonka vuosittaiset, rajatut julkaisut viimeistellään saunassa.
Rakensimme Helsingin keskustaan pop-up baarin ja aidon saunan.
Toimme saunan osaksi myös Helsinki-Vantaan lentokentän viskimyymälää, jossa viskeihin pääsi tutustumaan höyryjä tuoksuttamalla.
Kyrön tislaamo on vuosien aikana kasvanut villistä unelmasta kansainväliseksi menestystarinaksi ja rukiisten makujen mestariksi. Vuodesta 2021 alkaen meidät on huomioitu maailman 50 ihailluimman viskin listalla. Tarina alkoi saunassa nautitusta ruisviskistä ja ruis on meille edelleen kaikki kaikessa.