Kyrön tarina

Kyrön tarina sai alkunsa saunan lauteilta, kuten niin moni muukin hieno suomalainen asia.

Suomalainen sauna ja suuri rukiinen unelma

Ajatus Kyrö Distillery Companysta sai alkunsa saunan lauteilla, kun viisi ystävystä siemaili amerikkalaista ruisviskiä. Tuntui uskomattomalta, ettei kukaan Suomessa vielä tislannut ruisviskiä vaikka suomalaiset kuluttavat kuusi kertaa enemmän ruista kuin koko muu maailma. Idea omasta ruistislaamosta tuntui vielä saunailtaa seuranneena aamunakin hyvältä. Kyrön tarina sai alkunsa.

Tislaamolle tilat vanhasta meijeristä

Ystävykset etsivät sopivaa tilaa tislaamolle ja matkalla epäviralliseen palaveriin he löysivät tyhjäksi jääneen vanhan meijerin Kyröjoen rannalta. Tyhjäksi jääneen, historiallisen rakennuksen tiloissa oli kehitetty aikanaan myös suomalaisten rakastama Oltermanni-juusto.

Ensimmäinen tislaus

Mäskit ensimmäisiin tisleisiin valmistettiin päätislaajaksi ryhtyneen Kallen vanhempien autotallissa. Lähin tislauspannu oli kuitenkin satojen kilometrien päässä. Beer Huntersin panimoravintolan ystävälliset heput lupasivat pannun lainaan. Mäski piti kuitenkin kuljettaa Poriin.

Isostakyröstä maailmankartalle

Raakatislettä pop-up baarissa

Kirkas neste tuoksui ja maistui pontikalle. Oli mahdotonta sanoa millaista viskiä siitä kypsyisi. Toimitusjohtajan ominaisuudessa Miika Lipiäinen matkasi Lontooseen viskimessuille. Hän salakuljetti repussaan pullon ruisviskitislettä, kaatoi raakatislettä tasting-laseihin miesten vessassa ja maistatti tislettä maailman parhaiden viskitislaamoiden päätislaajilla. Raakatisle sai erinomaista palautetta.

Kyrön matka jatkui. Pannut kuumenivat vanhassa meijerissä ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja cocktaileja tarjoiltiin pop-up baarissa, joka avattiin Helsingin keskustaan. Kyrönmaan Matkailunedistämiskeskuksessa kävi kahdenlaista väkeä: perustajien parhaita ystävia ja naapuruston hämmentyneitä eläkeläisiä. 

Napue muutti kaiken

Kun ensimmäinen viskitisle oli saatu onnistuneesti tynnyreihin kypsymään tajuttiin, että viskien kypsyessä laskut pitäisi maksaa jotenkin. Päätimme tislata giniä. Vuosi tislauslupien saamisen jälkeen Miikan puhelin soi kesken Viroon tehdyn kesälomareissun.

"Emme tiedä mitään teistä tai tislaamostanne, mutta gininne valittiin parhaaksi Gin & Tonic -sarjassa", sanoi naisääni, joka kehotti valmistautumaan uutisen julkaisuun.

Me teimme parhaamme. Tislasimme minkä ehdimme. Ja myimme loppuun kahdessa päivässä uutisen tultua julki.

rukiisia juttuja meille ja maailmalle

Kyrön tislaamo on vuosien aikana kasvanut villistä unelmasta menestystarinaksi ja rukiisten makujen mestariksi. Tarina alkoi saunassa nautitusta ruisviskistä ja ruis on edelleen kaiken tekemisen keskiössä. Kokojyväruis on temperamenttisin vilja tislata, mutta tekemällä vaikeamman kautta varmistamme parhaan mahdollisen makuelämyksen.

Vuosi 2020 muutti maailmaa. Me tislasimme vähemmän ruisviskiä ja valmistimme enemmän käsidesiä.

Nyt on kuitenkin aika keskittyä viemään rukiista ilosanomaa maailmalle.

Lue lisää Kyrön tuotteista