Suomalaisten rakastama lonkerojuoma keksittiin urheilukisoja varten

Helsingissä järjestettiin olympialaiset vuonna 1952. Kisoihin odotettiin ennätysmäärää kansainvälisiä vieraita. Alkoholiliike Alko pyysi Hartwallia tuottamaan valmiita long drink -juomia, jotta ravintoloissa vältyttäisiin pahimmilta jonoilta turistien rynniessä hakemaan helpotusta penkkiurheilujännitykseen ja hellepäivien aiheuttamaan janoon.

Long drink tarkoitti alunperin jatkettua, pitkää alkoholijuomaa, joka sekoitettiin lasiin. Suomessa long drink – tuttavallisemmin lonkero – on sittemmin vakiintunut ginipohjaisen juoman nimeksi.

Lonkeron oli tarkoitus olla myynnissä vain kesän olympialaisten ajan, mutta suomalaiset rakastuivat ginin ja greippimehun makuyhdistelmään. Nykyään lonkero on kansallisjuoman asemassa ja erilaisia lonkeromakuja löytyy useita.

Kaikki Kyrö Distilleryn Longkyrö-maut löydät hyvin varustettujen ruokakauppojen hyllystä.

Longkyrö cranberry

Kyrön alkuperäinen, raikas ja vähäsokerinen longdrink yhdistää Kyrön ruisginin tutun maun, tuoreen vienosti kuplaisen karpalomehun ja rosmariinin. Saatavilla myös tölkissä. Nautitaan hyvin jäähdytettynä, hyvässä seurassa.

Longkyrö Blueberry

Raikas ja metsäisen lempeä lonkerojuoma sopii suomalaiseen suuhun. Mustikka on saanut kaverikseen toisen aidon luonnonmaun kanervan. Samaan kasviheimoon kuuluvien raaka-aineiden maut tukevat toisiaan. Nautitaan hyvin jäähdytettynä, hyvässä seurassa.

Longkyrö Ginger

Raikas ja kipakka juoma sopii nautittavaksi säällä kuin säällä. Kyrön ruisgini sekoittuu mausteisen inkiväärin ja hennon mintun sekä sitruksen kanssa. Nautitaan hyvin jäähdytettynä, hyvässä seurassa.