Riimisuolattu lampaanfilee

Riimisuolattu lampaanfilee

300 g lampaan fileetä

20 g Kyrö Forest Salt

Ripaus sokeria

Tee näin:

Puhdista lampaan filee kalvoista. Hiero suola ja sokeri hyvin lihan pintaan. Paketoi maustettu filee tiiviisti kelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään. Anna maustua yön yli.

Avaa paketista keittiöpyyhkeen päällä ja taputtele ylimääräiset nesteet fileen pinnasta pyyhkeeseen. Kääri filee uudelleen puhtaaseen kelmuun. Laita paketti vielä tiiviiseen pakasterasiaan tai kääri folioon. Laita pakkaseen 3-4 tunniksi.

Ota kohmettunut liha pois pakastimesta ja leikkaa terävällä veitsellä ohuiksi siivuiksi.

 

Majoneesi fermentoidusta valkosipulista

1 muna

2 rkl valkoviinietikkaa

1 rkl Dijon-sinappia

1 tl suolaa

2 kpl fermentoitu valkosipulin kynsi*

3,5dl rypsiöljyä

Tee näin:

Laita ainekset tässä järjestyksessä korkeaan, kapeaan astiaan. Aseta sauvasekoitin astian pohjalle. Pyöritä sekoitinta yhtäjaksoisesti ensin astian pohjalla muutaman sekunnin ajan. Liikuta sitten sekoitinta edestakaisin n. 15 sekunnin ajan, jotta saat emulsion aikaan. Tarkista maku ja säilö kylmään tekeytymään.

 

*Fermentoitu eli hapatettu valkosipuli

Vähintään 3 kokonaista valkosipulia
2 dl vettä
½ tl joditonta suolaa

Tee näin:

Kuori valkosipulit. Sekoita vettä ja suolaa niin kauan, että suola on sulanut veteen. Kaada suolavesi valkosipuleiden päälle. Täytä purkki niin, että sipulit ovat veden alla eivätkä jää kosketuksiin hapen kanssa. Käytä tarpeeksi isoa purkkia ja jätä muutama sentti tilaa käymiselle. Anna tölkin seistä huoneenlämmössä noin 10 päivää. Raota purkkia vähän kerran päivässä kolmena ensimmäisenä päivänä päästääksesi tölkistä painetta. Säilytä jääkaapissa.